Let the Galaxy Burn!

Előrebocsátom, hogy szkeptikus vagyok a New Age hívők nézeteivel kapcsolatban. Azért térek ki erre az elején, mert szinte teljesen ráépültek a taglalni kívánt kérdésre, és semmi kedvem összemosódni a Szíriuszról idecsavarodott táltosokkal, vajákosasszonyokkal, fényevőkkel és társaikkal.

Tehát. Miért félnek az emberek a spiritualitástól? Nem provokálni szeretnék, csak érdeklődöm. A kérdésbe ágyazott állítás igazságát is meg lehet kérdőjelezni, mondván de hát nem is félnek tőle. Nem a fenéket nem. Nyugodtan le lehet tesztelni. Hozzávalók: magát nyíltnak tartó ismerős, random nyugodt helyszín és egy perc beszélgetés a témáról a pánikreakciójáig. Tízből hányan sokalnak be a kérdéstől véletlenszerű mintavétel mellett? Hányan elégszenek meg az előregyártott, tartósított válaszokkal? Hányan terelnék el inkább a szót akár a nemi életük naturalisztikus bemutatására, vagy bármire, csak ezt a témát lehessen feledni? Szóval, mire föl ez a fene nagy rettegés?

Természetesen vannak logikusnak tűnő válaszaim, de a véleményetek jobban érdekel a saját dogmáimnál.

 

Címkék: toxikus bosszú hit/vallás

A bejegyzés trackback címe:

https://keksakal.blog.hu/api/trackback/id/tr19337542

Juszuf 2008.02.13. 14:07:48

Nagyon egyszerű szerintem a válasz. Félelem az ismeretlentől. Illetve szembesülés olyasmivel, amiről gyermekkorukban nem beszéltünk, nem találkoztunk, vagy az iskolában, szülőktől, egyéb helyekről azt hallottuk baromság. Eléggé materialista század volt ez a huszadik. Haladó gondolkodás az volt, ha valaki realista volt, ateista, stb. Sőt talán a politikai rendszerek legjobb túlélői is azok voltak akik pusztán a materialista igényeikkel foglalkoztak, és a spirituális igényükkel nem. Tekintve,hogy igen gyorsan befordultak volna, ha foglalkoztak volna ilyen kérdésekkel. Meg úgy általában szerintem az emberiség gondolkodásmódja eléggé földhöz ragadt volt a huszadik században. Hiszen lényegében egy új felvilágosodás futott végig az emberiségen, egy olyan korszak, amikor minden értéket górcső alá vettünk, és minden értéket megkérdőjeleztünk. Nyilván az ilyen megkérdőjelezések időszakában elsőként esik áldozatul a spiritualitás, hiszen realista nézőpontból nézve, tudományos vizsgálódást követve, semmi sem utal a spiritualitás létezésére, semmi nem jogosítja fel a spiritualitást arra, hogy helye legyen a világban. Maximum a sóvárgó kiüresedettség érzés később, mikor már leszámoltunk magunkban a spiritualitással, mint olyannal, és átadtuk magunknak a materiális életszemléletnek.

Nagyon érdekesnek találtam valamelyik püspök, vagy valamelyik vallási vezető hozzászólását ehez a témához, amit az illető a 60-as években ejtett meg. Kb. így szólt: "a következő évszázad nagy felfedezése szerintem a vallásosság, illetve a spiritualitás felfedezése lesz. A xxi. század vagy vallásos lesz, vagy egyáltalán nem fog létezni.."
Gondolom az illető vallási vezető a fent leírt kivetkőzési folyamatot látva gondolta elejteni a fent leírtakat.

Most mennem kell.. :(

Juszuf 2008.02.13. 14:53:52

Illetve újabb ok jutott eszembe, amiért félnek az emberek a spiritualitástól. Ez pedig a már általad is említett New Age örület, ami közröhely tárgyának örvend széles társadalmi körben. Én nem tudom megítélni, hogy valóban közröhelyre alkalmas-e, mert még nem értem végére a Castaneda féle Belülről izzó tűznek, de el tudom képzelni hogy igen, hiszen mindenféle sasról, a sasok emanációjáról, meg a látókról van szó benne, meg arról, hogy bizonyos felkészültségi szint felett nem baj, ha az ember szakadékba veti magát, hiszen úgyis túléli. Mint mondtam nem értem még a könyv végére, remélem előbb utóbb oda fogok érni, és átértékelődik az egyre fokozódó szkepszisem a témával kapcsolatban.

Nade vissza a tárgyra: senki nem szereti összemosni saját magát félhülye szakadékba ugrálókkal, meg olyan emberekkel akik elborult tekintettel érthetetlen dolgokat zagyválnak maguk elé füstös kocsmákban, vagy más egyéb társadalmi szinten nem túl elismert helyszíneken. Nos, a spiritualitással foglalkozók szerintem általános nézet szerint ilyen emberek. És ezért a többség reflex szerűen elutasítja az ilyen embereket, és velük a témát is. (Fürdővízzel a gyereket is)

Kéksakál · http://keksakal.blog.hu/ 2008.02.13. 16:34:20

Ha profánul akarnék fogalmazni, akkor azt mondanám, a spiritualitás elfogadása nem más, mint invesztíció egy fekete dobozként működő gazdaságba, ami hemzseg a nagy kockázatot jelentő, de kimagasló eredménnyel kecsegtető vállalkozásoktól. Egyesek azt képzelik, hogy a valóságként megélt világban összegründolt vagyonkájuk egy részével javakat szerezhetnek a fekete dobozon belül is. Nem az én tisztem eldönteni, lehetséges-e ez, mindenesetre megvan róla a magam csöppet sem hízelgő véleménye.

Mások tombolának nézik azt a dobozt. Vesznek néhány szelvényt, és a dolog le van tudva. A lelkiismeret készséggel jól tud lakni a legótvarabb tápszerrel is, ha megfelelően tálalják föl neki. Lásd formális, hétvégi vallásosság. De ebbe a kalapba sorolom a Földanyára rángatódzó wannabe boszorkányokat, valamint az ilyen-olyan politikai formációk köré szerveződő már-már vallási színezetű buzgalmárokat is. Kívülről nézve elég durva látványt nyújtanak, és persze az egyszeri ember a beképzelt bunkó, ha szóvá meri ezt tenni.

Mind a dobozt mereven elutasítók, mind az "Igazság" letéteményesei azt harsogják, kuss van, babám, mi tudjuk, hogy üres / Innunakik, klotyómanók és extra-transzdimenzionális lények lakják, azaz hogy jössz te ahhoz, hogy kételkedni merészelj a Zigasságban. Mintha a doboz milyenségéről alkotott véleményük lenne az utolsó menedékük, és bárki, aki vitatja az utolsó menedék stabilitását, az megátalkodott kekeckedő, és mint ilyen megvetendő, sőt, rendes válaszra sem méltó. És ez nincs így jól. Szerintem.

Mivel csak a saját tapasztalataimra támaszkodhatok, hajlamos vagyok azt feltételezni, spirituális élményei mindenkinek vannak. Innen lehetetlen eldönteni, hogy odaát, másoknál mi a pálya. Illetve eldönthető lenne, ha kikapcsolnám az önkritikát, de azt az utat nem nekem találták ki. Az (ön)kritikus, vizsgálódó, elemző gondolkodás nélkül könnyedén be lehetne pottyanni egy kényelmes kalapba, és ugyanolyan könnyen menne a biztosnak hitt fedezék mögüli észosztás is. Bármilyen témában. Az pedig az intellektuális konformizmus minősített esete.

Mégis világnézettől függően mondunk ítéletet bizonyos jelenségek fölött, olykor dogmatikus módon. És itt most a saját, személyes élményeinkről beszélek. Vagy nincsenek mindenkinek ilyen élményei? Talán már maga a fölvetés is olyan tapintatlanság, mint született vakokat a látásról faggatni?

Aztán lehet, hogy túldimenzionálom a kérdést, de egyre kevesebbszer vagyok hajlandó csöndesen, illedelmesen a távolba révedni, félrenézni, elhallgatni, csak azért, hogy ne bántsak meg senkit.

"Kételkedem, tehát vagyok." ;)

Juszuf0 2008.02.13. 22:48:16

Ezek érdekes gondolatok Sakál úr, de már túl zsibbadt az agyam, hogy érdemben lereagáljam. Hólnap meg többé kevésbé egész nap úton leszek.. Addigis nézzünk videókat, vagy esetleg a többi nyomonkövető ha közzétenné véleményét..

Kéksakál · http://keksakal.blog.hu/ 2008.02.14. 00:06:23

Akkor zenéljünk egyet. Mindjárt posztolok valami kellemeset. Jó utat!

RJaff 2008.02.14. 00:43:57

itt egy doboz nade ki vitte el a kulcsot..mekkora lock pick skill kell..kinél kell repuzni...lehet kulcsot másoltatni?

Kéksakál · http://keksakal.blog.hu/ 2008.02.14. 02:44:16

Ha jól tévedek egy toxikus kollégához van szerencsénk. Jó kérdéseid vannak. Egyszemélyes frakcióként állítom, nálam kell repuzni sörrel és unikummal.

Amúgy a dobozos példa nem kicsit sántít. A kérdéseidre rajtad kívül senki se adhat tisztességes választ. Aki ennek az ellenkezőjéről akar meggyőzni az vagy teljesen eszelős, vagy le akar venni sörrel és unikummal.

Juszuf0 2008.02.14. 06:50:50

Ne haragudjon Sakál úr de így félig ébren sem tudom nem szóvá tenni felháborodásomat.

Az még belefér, hogy Láthatatlan Rózsaszín Egyszarvú, meg Nagy Zöld Trüsszentő, de hogy azok kimondhatatlan nevű alantas eretnek förtelmek is felkerültek a támogatók listájára, már igazán sok. Csoda, hogy még nem nyelte el világunkat a förtelem. Könyörögve kérem Sakál úr, még véletlenül sem hallgasson a suttogó hangokra, arra főleg, ne, ha azt suttogják "most arra kérlek gondolj egy kőrre". Kérem tartson ki Istencsászárunkba vetett igaz hite mellett, illetve javaslom forduljon a legközelebbi paphoz, mielőtt még az Inkvizíció fordulna önhöz.

Praise the Emperor!

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2008.02.14. 12:14:16

Az van, hogy tegnap egyetlen fontos dologra voltam képes koncentrálni az pedig az irtóztató fogfájás volt. Mindaddig amíg ki nem cibálták az adott darabot a fejemből, erre késő délután került sor. Addigra viszont kellemesen nagy mennyiségű fájdalomcsillapító lézengett már a szervezetemben olyannyira, hogy csak pár lépésre voltam a totál hallucinációtól részint a fájdalomnak, részint a kemikáliáknak köszönhetően. Erre persze még pluszban rájött a fogtündérnél (dokinéni) arcomba benyomott nagymennyiségű anyag. (igen mingyárt ki is jukadok valamire nem csak a tegnapi trippem élményeit akarom megosztani veletek) Természetesen enni azt egész nap nem tudtam ez pedig még tetézte is a véremben tomboló drogok hatását.

Szóval ebben az erősen spirituális állapotban olvastam tegnap Jekk (avagy Sakál elvtárs) hozzászólását. A helyzet az, hogy így sem értem. :P :)

Kéksakál · http://keksakal.blog.hu/ 2008.02.14. 15:00:59

Juszuf: Zíncsre tetszik gondolni? Nagy mókamester az Öreg. És kiváló rajztanár...

A legközelebbi papot nagy ívben kerülöm. Mellesleg jobban rá volna szorulva egy Inkvizítorra, mint szerény jelentéktelen személyem.

Skulo: Szerintem a felvezetés zavart téged össze. Szerencsétlen példabeszéd volt, remélem kétezer év múlva senki se fog miattam fekete dobozon vonyító kék sakalat imádni. A kedves utókor olykor igen nagy szamárságokra képes...

Konkrétumokat nem fogok írni a kérdésről. Egyrészt azok az élmények rajtam kívül semmit se jelentenek másoknak, másrészt önvédelemből. ;) Azért hoztam föl a témát, hogy itt is mintavételezhessek egyet, no meg a szintén zenészek miatt. Javaslom, hagyd figyelmen kívül a hozzászólásomat, és csak a posztra meg Juszuf meglátásaira reagálj. Már ha van kedved, ofc.

Juszuf0 2008.02.14. 19:31:16

Ja, őrá. Meg az alatta lévőre. De végülis tökmindegy, mostanra már elmúlt..

Ne haragudjon Sakál úr, valóban nehéz falat az irománya az átlag halandónak. Mindenesetre míg emésztem, hadd járuljak hozzá én is a dalcsokorhoz, egy a kert végéből frissen előásott lerágott csontdarabbal:

www.youtube.com/watch?v=TxuWdEbxAn4

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2008.02.14. 20:16:49

Juszuf: Ó igen, egyik kedvenc darabom. Egyszer énekeltem együtessel is, bár nem vók egy Manson, de nem volt olyan rossz, legalább a zenészek tudtak játszani. :)

Kéksakál · http://keksakal.blog.hu/ 2008.02.14. 20:21:00

Nem meglepő módon van egy összekötő kapocs a témánk és a lerágott csontdarab között:

Spiritual Warrior Reloaded - www.youtube.com/watch?v=Ff9vlPD10YM

Sajnos a magát Spiritual Warriorként definiáló hölgyről készült dokumentumfilmet már eltávolították a YouTuberól. Pedig egyszerre volt szórakoztató és tanulságos. Számos kedves videóm jutott erre a szomorú sorsra. Leginkább a Benny Hinn: Let The Bodies Hit The Floort hiányolom. További kellemes emésztést!

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2008.02.14. 20:21:06

Egyébként a fefrén eléggé Sakál urra hajaz. :)

"There's no time to discriminate
hate every mofos that is your way"

;)

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2008.02.14. 20:28:17

Ja, csak hogy a spirituális téma dologhoz is hozzájáruljak.

Volt ilyen élményem nem is egy, sőt volt olyan is amire a hitem támaszkodik. Hoppá! :)

Persze elfogyasztottam már életem során ezt-azt, kitudja mikor flashback és mikor színtiszta spirituál!?

Jekk: Ha jól rémlik elküldtem neked a Másik Világ című novellámat is. Nos, az egy ilyen spirituális élményre támaszkodik. Kicsit Jazzesítve lett, de az alap megtörtént. Talán pont azért sokak kedvence, mert nem kitaláltam, csak leírtam.

Másrészröl viszont úgy gondolom, hogy spiritualista témában nehezen kikerülhetőek a drogok. Lásd őseink sámánjai és a különböző halus főzetek, a rézbőrű szakembekerek és a kaktuszok kapcsolata vagy vietnám és a kat levél. Ok nem sorolom fel, van mindenhol mit elszívni, ha az ember szellemekkel, démonokkal vagy istenekkel akar beszélgetni.

Ajánlott olvasmány: Jim DeKorney Psichedelikus Sámánizmus.

Kéksakál · http://keksakal.blog.hu/ 2008.02.14. 20:48:10

Reméltem, hogy a kiprovokált élmények nem kerülnek szóba. Naiv állat vagyok. :) A Másik Világ című novelládat nem küldted el.

LET DA BODIEZ 'IT DA FLOOR!

RJaff 2008.02.14. 23:43:36

Doboz-hackerek, tényleg ilyen egyszerű lenne? Bárki számára letölthető script futtatás az öreg vason.
[Spirituális élmény betöltve]
[használatba veszi] [cancel]
Van aki már hozzáfér a confighoz, de a mentéshez kéne a rendszergazdai jogosultság.
Rendszergazdának lenni a saját vasad felett vagy még több :)

RJaff 2008.02.14. 23:55:43

Felhasználóbarát, spirituális élmény generátor aktív. Működés közben ne érjen a készülkhez, ne akarja irányváltoztatásra kényszeríteni. Dőljön hátra és élvezzen.

Kéksakál · http://keksakal.blog.hu/ 2008.02.15. 06:45:56

RJaff:

Ne keverjük össze az árral sodortatva levést a tudatos kereséssel. Sodródni könnyű, pláne rásegítéssel. Rásegítés alatt természetesen nem csak és kizárólag szereket értek, de ez most részletkérdés. Kísérletet teszek arra, hogy körülírjam, mit értek tudatos keresés alatt.

Adva van egy végtelenül nagy adatbázis, amihez elméletileg mindenkinek alanyi jogon jár hozzáférés. A mi kultúránkban azonban valami idióta közmegegyezés miatt a felhasználók egy igen jelentős része nem tud, nem mer élni a jogaival.

N. I. képzeletbeli jómunkásember nem tölt le onnan semmit, hanem a hét egy bizonyos napján elballag a hozzá legközelebb eső szerverszobába, áhítatosan ücsörög egy kicsit, majd hazamegy, és elalvás előtt elolvassa mit láttak az adatbázisból a rendszergazdák. Általában szívesen hivatkozik arra, hogy aszerint él, amit az Admin írt, és megveti / irigyli / féli / stb. azokat, akik rendszergazdai jogosultság nélkül önkényesen fölrúgják a paktumot. Azaz nem elég neki, hogy ő maga nem fér hozzá a forráshoz, de más se férjen. Mert hogy néz az már ki, nem igaz?

A hozzáférés azonban önmagában édeskevés, mivel ez az adatbázis többszörösen kódolva van. A fájlokat dekódolni kell. És hogy még bonyolultabb legyen a dolog: az univerzálisnak tartott dekóderek hibásan működnek. A végső, tiszta információt csakis egyénileg lehet kibányászni. Nincs rá mód, hogy mások programjait felhasználva hozzáférhessen az ember.

Képzeld el úgy, mint egy ravaszul titkosított videófájlban megbújó filmért való küzdelmet. Az első fázis a fájl megszerzése. Ez könnyű. Csak ülsz és vigyorogsz ahogy tempósan kúszik fölfelé a számláló, míg a végén ott nem figyel az öreg vasadon a cucc. Ha ebbe csak úgy belenézel egy szövegszerkesztővel, akkor örömködhetsz a mintának, de még nem láttad a filmet. Előrángatsz egy videólejátszót, és az le is játssza szépen, csak épp nem azt a filmet, amire te kíváncsi vagy. Valami ahhoz hasonlót, ami jónak jó, de nem az igazi. Ami olyan, mintha.

Na, akkor van gondban az ember, ha nem elég neki az olyan mintha. Van, akinek az is elég, amit egy rendszergazda írt az olyan mintháról. Neki tetszett, szerinte jó kis film. Az adminnak mindig igaza van. Vagy mégsem? Hogy a vérbe szeretheti a kedves képzeletbeli jómunkásember azt, amit ő maga csak hallomásból ismer? Mennyire hiteles a jól hangzik, tehát inkább hiszek benne hozzáállás? Hogy mondhat le valaki a megismerés lehetőségéről csak azért, mert kényelmesebb vakon szambázni az admin után?

Térjünk napirendre N. I. kreténsége fölött. Tételezzük föl, folytatod a dekódolást. Immár önmagad vagy a dekóder, és előbb-utóbb hozzájutsz a rejtett filmhez. Eddig a pontig elég volt az értelmedet használnod, hiszen nem kell szeretned azt a kurva fájlt csak azért, mert kódolt. Lehet, hogy az idáig megtett út volt számodra érdekes, no meg a tudat, hogy föl tudtad törni.

Ha meg is nézed azt a rejtett filmet, és érteni is akarod, akkor magadra kell tudnod vonatkoztatni ahhoz, hogy ne csak egy elvont képi világ legyen, ami justforfun alapon lóg a levegőben. Bárki bármit mond, egyedül te tudhatod, mit akarsz kezdeni vele. Ha nem akarod érteni, ne tedd.

Én a megértésre törekszem. Van egy szféra (van olyan megközelítés is, ami szerint nem szféra, de ebbe most ne menjünk bele), amit a kabbalisták úgy hívnak: Daat (Da'at, Daath). Ajánlom szíves figyelmedbe.


Megjegyzés:
Jelentem, ez a saját, igen-igen szerencsétlenül kifejezett értelmezésem vagy micsodám. Az esetlegesen erre tévedő kabbalista informatikusok megkövezés helyett inkább javítsanak ki. Hogy ők nem így látják. Hogy ez azért hülyeség, mert. De zsigerből gyomorra rúgás előtt tessenek figyelembe venni, ez csak egy nézőpont. Nem több, nem kevesebb. Én így látom, oszt pont.

Hülye kérdés:
Ezzel a kis kiegészítéssel érthetőbb lett a korábbi hozzászólásom?

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2008.02.15. 09:54:09

Azzal, hogy az agy műtét elött izotópot fecskendezünk a főbb agyi artériákba még el tudja végezni a műtétet Kis K. Erzsébet szociálpénztáros és gépíró?

RJaff 2008.02.15. 11:14:23

Keksakal:
Így már világos és tetszik a hozzáállás. Kicsit elcsúszott a téma gondoltam bebökök vmit, hátha tisztázzuk merre tart a gondolatmenet. (Én már csak ilyen vagyok)
Most sajnos nincs időm agyalni, de nehogy bezárd nekem ezt a fórumot :) Végre, ez tetszik nekünk.

Addig is a hozzáállásról:
youtube.com/watch?v=VxhrVvrIsMw

Kéksakál · http://keksakal.blog.hu/ 2008.02.15. 17:35:26

Skulo: Kis K. Erzsébet nem, nekem viszont izotópok nélkül is megy. Moddingolni kék? Már csak az a kérdés, kinek az agyát.

RJaff: Nyugodtan szólj be máskor is. Értettem a szándékot. Beugratós kérdés: beszélgettünk Irdatlan bácsiról IRL?

Kétsakál · http://ketsakal.blog.hu/ 2008.02.15. 17:37:19

ENEMIES! WE... NEED... ENEMIES...
MAIM KILL BURN! MAIM KILL BURN!

Juszuf0 2008.02.16. 00:51:20

Hát én nem tud mi van velem, hard reset volt/van nálam teljes mértékben úgy látszik.

De hogy válaszoljak kéksakál hülye kérdésére: nem, számomra nem lett érthetőbb a korábbi hozzászólásod. És így azért nehéz eneminek lenni lássuk be..

Vagy ne büszkélkedjek ennyire a hiányosságaimmal? Toljam hátrább netán a szereplési kényszerem inkább? Eretnekség az a vágyam, hogy értsem is miről van itten szó, kérem? Közérthetőség mint olyan? Vagy szégyelje magát itt az, aki nem informatikus? Vagy mi?

Juszuf0 2008.02.16. 01:41:21

Az eretnek förmedvényekről nem is beszélve!

Javaslom Sakál úrnak, tartsa magát önkontroll alatt! Figyeljen jobban a gyógyszeres dobozkájára! Nem rárakni könyvet, klaviatúrát, hamutálat, tálcát, nem letakarni pokróccal, CD borítóval! Nem véletlenül rakták azt oda szem elé, karnyújtásnyira..

RJaff 2008.02.16. 07:57:01

vérimádókról, asztrál-testékszerekről, lélek tornászokról akarok hallani :)

Kéksakál · http://keksakal.blog.hu/ 2008.02.16. 08:22:21

Megpróbáltam más irányból rárepülni a témára. Poszt lett belőle. Folytassuk ott az eszmecserét és nem kell tekergetni lefelé. Lesznek vérimádók, asztrál-testékszerek, lélektornászok. Egyéb óhajtás? Na, azokat odaát, mert rövidesen zárolom a topikot.

Copyright © 2008 ::: Theme by mg12. Valid XHTML 1.1 and CSS 3. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.
süti beállítások módosítása